Voor groepen of teams

Een VTS-gesprek heeft een aantal karakteristieken die de aanpak heel geschikt maken om in te zetten bij veranderingsprocessen en teambuilding. Bijvoorbeeld:

Zes sterke eigenschappen van VTS voor een open communicatie en bij teambuilding

  1. Er wordt openheid en verbinding tot stand gebracht tijdens het gesprek, doordat de deelnemers met elkaar mee kijken. Ze kunnen de blik van de ander volgen.
  2. De eigen blik én de blik van de ander zijn beide even gegrond in de concrete werkelijkheid die allen voor ogen is. Deelnemers kunnen niet anders dan met elkaar meekijken!
  3. Er wordt geluisterd en oordelen worden uitgesteld: men kan niet ‘snel in de oplossing schieten’. De wereld van het kunstwerk biedt daar weerstand tegen.
  4. Een VTS-gesprek dwingt geen consensus af maar respecteert de verschillen. Daarmee traint VTS een ‘diep democratische houding’.
  5. De deelnemers aan een VTS-gesprek ervaren in de samenwerking op heel concrete wijze dat er verschillende manieren van kijken zijn, alle waardevol en verrijkend. En dat als ze niet gehoord worden, er wat gemist wordt.
  6. Een VTS-gesprek biedt diepgang en reflectie zonder escalatie of confrontatie tussen individuen. VTS is diversiteit in verbinding.