Door

Deze website over Visual Thinking Strategies is van de hand van Laurens Krüger

Dat ben ik. Ik maak deze website ‘als ambassadrice’ voor Visual Thinking Strategies. Mijn eigen eerste ervaringen met Visual Thinking Strategies waren voor mij in zekere zin een openbaring. Over mijn belevenis daarvan, is meer te lezen in het blog KUNST & IKEA op Stichting VTS Nederland.nl.

Wat ik toen beleefde, dat de ervaring zo’n impact had, had ook met mijn persoonlijke geschiedenis te maken, met wat voor mij persoonlijk belangrijk is. Toen ik vaker aan VTS-gesprekken ging deelnemen, ontdekte ik nog meer mooie aspecten van de gespreksmethode. Een daarvan is, dat in de ervaring van het VTS-gesprek datgene wordt getraind, waar je ‘het meeste aan toe bent’. De open, ervarende leervorm, zorgt ervoor dat een deelnemer zijn of haar eigen ontwikkeling vormt. Het is een basisfiguur van respect voor de eigen ontwikkeling, de eigenheid, de eigen behoeften van het individu.

Over mij en mijn activiteiten als zelfstandig ondernemer:

Ik gebruik Visual Thinking Strategies als kern in mijn activiteiten als zelfstandig ondernemer. Mijn algemene Kamer van Koophandel-bedrijfsnaam luidt, op dit moment:

Laurens Krüger Kijken Denken Schrijven

Een beetje lang, dus niet zo handig. Maar ik zocht een vlag die de lading dekt.

Ik doe namelijk een aantal verschillende dingen.

  • Als Bureau Desiderius ben ik actief als tekstadviseur (mn redacteur, corrector, (technisch) schrijver en vertaler E-NL/It-NL)
  • Als Laurens Krüger Visual Thinking Strategies Events (ojee, nog langer…) houd ik me bezig met het nadenken over VTS, het promoten ervan (= het ontwikkelen van activiteiten om de bekendheid en populariteit ervan te vergroten, en mensen te informeren over wat VTS voor hen kan betekenen) en ontwikkel ik activiteiten met VTS voor mijn eigen ‘doelen en doelgroepen’. Vooralsnog doe ik dat onder twee verschillende noemers:

1. Onder de noemer K I J K J E Z I E N / denken met kunst organiseer en faciliteer ik gebeurtenissen en trainingen waarin het kijken naar kunst met Visual Thinking Strategies centraal staat.

2. Onder de noemer Onderbovenstroom ontwikkel ik workshops en trainingen creativiteitsontwikkeling. Hierbij gebruik ik VTS in combinatie met oefeningen en andere tools gericht op het openen van je blik, het toegang krijgen tot onderstromen,  en het oefenen van kritisch en conceptueel denken. Deelnemers zullen onder meer gebruik maken van schrijf- en tekenmateriaal om hun bronnen aan te boren en te laten stromen.

Waarom deze hele boom opgezet? Het helpt me om overzicht te houden met waar ik allemaal mee bezig ben en zorgt ervoor dat ik me beter kan focussen, terwijl ik tegelijk mezelf zo ruimte en vrijheid kan geven om met een diversiteit aan dingen bezig te zijn.

(Als ik mezelf met een boom zou identificeren, zou het een opstandje zijn. Niet één stam en dan wat takken, nee, ik zie een goed ontwikkelde wortelpartij waar meerdere stammen uit opgesproten zijn, en die kunnen groeien en zich doorontwikkelen, door ze lucht en licht te geven.)

Naast bovenstaande activiteiten rondom kijken, denken en schrijven help ik met veel plezier mee aan het programmeren en organiseren van de avonden van  filosofisch café Philos Groningen.